(Mee)werken aan een betere wereld en verslag van veel katten

Global Goals

 • Zoals u weet vangen we oude katten op als mensen er zelf niet meer voor kunnen zorgen. Het gaat natuurlijk om het welzijn van oude katten, maar de onderliggende filosofie is: opmaken wat oud is, zuinig zijn op het milieu en er zoveel mogelijk voor zorgen dat ons nageslacht ook kan genieten van een gave wereld met schone lucht.
 • Onze idealen zitten allemaal in de prachtige organisatie Global Goals. We willen ons daar graag bij aansluiten en een praktijkvoorbeeld vormen.
 • Klik op de titel van dit stukje of op onderstande tegel om kennis te maken met dit prachtige systeem om onze aarde te ondersteunen en beter te maken. Het logo en welkomstfilmpje zijn gemaakt door Claudia Koole en zult u blijvend vinden op onze website.

 

Leuk nieuws: Dintelkat Webshop:

 • De hectische drukte van september en oktober is voorbij.
 • Er heerst weer rust, en dat is te merken aan de katten, die weer helemaal zichzelf zijn.
 • Er kwam een ontzettend leuke mail van de vroegere eigenares van Flo. Ze heeft veel Kerstkaartjes gemaakt, en opgestuurd voor de verkoop. We mogen de mooie handgemaakte kaartjes dus verkopen, de opbrengst komt volledig ten goede aan de Dintelkatten. We wachten met spanning op het pakketje dat uit België komt, en gaan dus een echte webshop openen.
 • Hartelijk bedankt Stefanie Devos, ook voor het mee denken met de opzet van de webshop, wie weet kunnen we meerdere kleine dingetjes gaan verkopen voor Dintelkat. Let u dus a.u.b. goed op de website, de kans is groot dat er een dezer dagen mooie Kerstkaartjes te koop zijn op Dintelkat.nl 

Bezoek

 • Sjoukje de Bruin en Patty Lamson hebben weer ingezameld, ook voor ons. Ze kwamen het brengen en sjouwden naast heel veel heerlijk kattenvoer ook krabpalen en speeltjes naar binnen. Het is altijd weer gezellig als deze stoere meiden komen, en dat komt niet alleen door hun gaven, maar ook de herkenning als dierenhouder is zo belangrijk. Dank je wel lieverds, namens de 48 Dintelklantjes.
   
 • Er werd een 10 kilo zak Britse Korthaar brokjes aan de deur afgegeven. Inmiddels is die al leeg, een beetje laat lieve mevrouw, hartelijk bedankt dat u aan ons dacht.
   
 • Een andere mevrouw had haar kat in moeten laten slapen en kwam met allerlei heerlijks, en mooie knuffeldekens - mandjes. Ontroerd omdat u naast uw verdriet ook aan ons dacht. Dank u wel! 
   
 • En Paula bedankt voor het leuke kaartje voor Grimmel.

Nieuwkomers Kobes en Siep:

 • Op 10 oktober zijn Kobes en Siep bij ons komen wonen. Met deze twee mooie lieverds zijn er 48 kattenbeesten in huize Dintelkat. Siep en Kobes moesten tot groot verdriet van de eigenaars worden afgestaan wegens privé redenen. We hoorden van de eigenaars dat Kobes vrij bang is, dus besloten we om ze in de kattenkeet te plaatsen bij Missy en Poes. Dat was een goede keuze, want nu op 2 november zijn Kobes en Siep al buiten geweest. Ze eten allebei goed.  
  Kobes die net op zijn gemakje raakte schrok zich een rotje en moest weer bijkomen van een harde vuurwerkbom uit de buurt, en kroop weer in de paal.
  Siep komt ons tegemoet, en als we ’s morgens bij de keet komen zitten er twee grijze smoeltjes van Missy en Poes tegen het raam geplakt. Ze zijn allebei erg aanhankelijk en lief, Kobes steekt zijn poot uit als hij iets hoort, en vraagt om kroelen en een snoepje.

 

Missy en Poesje:

 • Net zoals Missy die stiekempjes spint als je haar lang en aanhoudend kroelt. Poes is gewoon een erg lieve poes, die steeds meer buiten komt. Bij de dagelijkse rondes met een snoepje kroel en praatje is Siep meestal al buiten. We wachten met spanning tot hij binnen komt en het lijkt erop dat het niet lang meer duurt.

 

Duke en Lady:

 • Met Duke gaat het geleidelijk aan wat slechter. Hij eet goed, neemt lief zijn pilletjes prednison en fortekor in en slaapt veel. De dierenarts was tevreden, al is het verdrietig om te beseffen dat Duke een kat van de dag is. Met andere woorden, hij kan elke dag een hartaanval krijgen met de grote bult op zijn hartje. Duke is bijzonder lief en aanhankelijk en verstandig. Hij ligt het liefst naast me op de bank, en luistert zo goed dat we er versteld van staan. Als we hem roepen komt hij direct.
  Aan het spelletje plekje jatten kan hij niet meer meedoen. Dus gaat het als volgt. Duke wil graag een schoongewassen kleedje. Duke en Lady willen geen van twee op een kussentje liggen maar op een vlak schoon kleedje.
  Als er andere brutalere katten komen die het kleedje van Duke inpikken zit Duke op zijn gat vlak voor me en kijkt me aan. Ik neem de dief van zijn kleedje. Duke wacht even, geeft mij een kopje tegen mijn hand en neemt plaats op Zijn Kleedje. De meeste katten respecteren Duke, maar Tijger, Stukje, Bailey en Puk moeten er afgetild worden.

   
 • Lady het zusje van Duke is niet zoals wij verwachtten meer in de buurt van Duke. In tegendeel, Lady wandelt vaak door het huis, met haar eigen kuchje waar niets aan te doen is volgens de DA. Ze heeft chronische bronchitis mede door haar veel te kleine neusje. Dit schattige parmantige katje is sinds de uitbreiding van zijn hartaandoening Duke ontrouw geworden.
  Ze is wat pinniger, wil het liefst op bed, en graag in het nieuwe kattenhuis boven, zodat we ons wezenloos roepen, waarna ze tevoorschijn komt. De avonden zijn ze nog wel eens samen, maar Duke blijft het liefst beneden. Hij wandelt dagelijks even door het huis, en verder slaapt en eet de lieverd.

Becky en Tara:

 • Becky mocht ook mee naar de dierenarts. Deze Patapoef kruipt weg, en omdat een andere Britse Korthaar dat ook deed en ernstig ziek bleek te zijn kort na aankomst hier, namen we Becky voor alle zekerheid mee. Gelukkig zijn er geen tumoren of andere enge dingen. Het enige wat er moet gebeuren is het gebit behandelen. Het staat gepland, maar ze eet nog goed. Tara gaat goed, maar als we ze naar boven halen zijn ze snel weer beneden. Volgens de vroegere eigenaar deden ze dat thuis ook, dus we zijn er gerust op. Jammer, want deze vrolijke mooie dieren hebben we er ook graag bij.
 • We wachten rustig af, het is niet ongebruikelijk dat katten pas na een jaar naar boven komen, zoals Schaduw die momenteel altijd boven is, lekker op de vensterbank boven de verwarming.

Miesje

 • Miesje wil ook het liefst beneden blijven, ze kroelt graag, heeft haar eigen holletje en zit vaak buiten.

 

Gringo 

 • Vergeet al te grommen als hij zijn dagelijkse snoepje krijgt, en bij de melkbeurten staat hij vooraan.

 

Elvis:

 • Met Elvis blijft het goed gaan. Na zijn laatste gebitsoperatie is hij zichtbaar bij gekomen. Hij loopt altijd los door het huis, en heeft nogal eens de vliegende vijf minuten. Hij maakt dolle sprongen, rent de trap op en eraf, rechtstreeks de kamer in waar hij hoog springt, en altijd weer op zijn pootjes terecht komt. Zijn loopje is als een Mannequin, met zijn voorpootjes over elkaar. Omdat Elvis slecht ziet door één oog en zijn linker achterpootje sleept kan hij de ingang van de bak moeilijk onderscheiden, denkt dat hij in de bak zit maar er dus net naast plast en poept. De urine loopt onder de bak dus dat heeft wat stukken vloerbedekking gekost, en we houden de bakken goed in de gaten. Twee extra lage bakken zonder deksel staan er speciaal voor Elvis, maar Elvis wil nu eenmaal net zoals de andere katten, op een gewone en liefst kleine bak.
 • Natuurlijk irriteert het ons soms, maar Elvis kan er niets aan doen, hij heeft een neurologische aandoening en met zijn aandoenlijke maniertjes en ondeugende streken zijn we dol op deze aparte kat. We ruimen alles wel zo spoedig mogelijk weg, omdat er altijd katten zijn die na apen, en we zitten niet te wachten op viezigheid. Schoonhouden hoort erbij, nu moet dat wat vaker.

Allerlei

 • Het is goed te merken dat de hitte voorbij is. De katten zijn weer levendig en zitten vol streken, ze eten de oren van ons hoofd, en wat zijn we daar blij mee.
 • De herfststormen zijn in volle gang onder de katten. Leeftijd speelt absoluut geen rol bij gevechten om het territorium of extra snoepjes, oud hoort bij jong, en ze leven goed samen.
 • In de natuur worden dieren uitgestoten als ze ziek worden, hier in huis worden ze gerespecteerd en met rust gelaten. Duke is een mooi voorbeeld, al pikken ze graag zijn plekje in, ze laten hem met rust. Zijn speciale verwenvoer is vaak in gevaar en het is meestal zijn eigen zus Lady die zijn hapje voor zijn neus weg schrokt. Duke de goedzak doet een stapje opzij, en kijkt mij aan, en wacht tot ik Lady wegtil, waarna hij weer rustig verder eet. Van een familieband, het heilige goed wat momenteel in de mensenwereld het allerbelangrijkste schijnt te zijn, merken we weinig bij de katten.

 

 • Een herfstgevecht tussen BorisII (20jaar) en Adonis Stukje (9 jaar) gaf een hoop herrie in de rust. BorisII is een echte jager, hij zit het liefst voor een raam en geeft luid en duidelijk commentaar als er een kat buiten loopt. Onrustig loopt hij van deur naar raam tot de kat verdwenen is. BorisII springt en rent, is graag buiten, en maakt duidelijk dat Hij de Leider van de Groep is.
  Stukje, zeg maar Stuk, is hier het langst, hij eist het plekje van 1e Baas op, maar BorisII knokt met stramme pootjes en vuisten, waarna hij recht op de bange Stuk duikt.
  We moesten de oude man van Stukje afhalen omdat hij bang huilend achter de bank wilde glippen.
  BorisII heeft gewonnen, en Stukje beweegt zich geruisloos door het huis na de krachtmeting.

 • Froodo kan er ook wat van. Bij Froodo gaat het voornamelijk om voer, want Froodo is dol op eten, en op spugen. Ze schrokt net zoals Monster het eten naar binnen, gilt als er een kat in de buurt komt ijzingwekkend, en allebei spugen ze door de stres het opgeschrokte voer weer uit.
  Liefst vanaf hun eigen hoge plaatsen op de krabpalen, die we aan elkaar hebben geschoven zodat ze zonder elkaar te hinderen een eigen plekje hebben.

   
 • Verstoters zoals Froodo, Monster, Tijger en Maussie zijn in het dagelijks leven dan ook weinig vredelievend, Keetje Tippel is daar een mooi voorbeeld van.
  Als ze verliezen zoals Stukje dan nemen ze dat verlies, maar als ze altijd winnen blijven ze niet dominant, wat je veel bij mensen ziet.
 • Het komt trouwens niet eens in ons op om de kattengroep te zuiveren door de hoogbejaarde katten in hokken te stoppen.
  Ze leven een heerlijk leven in eigen tempo, de jonkies zijn sneller bij de voerbakken, de ouderen wandelen gezapig en bedaard naar de plek des etens.
 • Jong en oud samen, wat kunnen wij mensen daar voorbeeld aan nemen. Mensen gaan met pensioen op een bepaalde leeftijd, katten gaan gewoon door met leven, al gaat het met wat moeite.

 • We maken ook erg leuke dingen mee, want weinig gewoontes zijn enkel voorbestemd voor mensen.
   
 • Als u scheten laten banaal vindt, moet u niet verder lezen.

 • Bij ons is met 48 katten in huis nogal eens een scheetconcert.
  De mooiste geluiden, gratis en voor niets, waar ik de slappe lach krijg en ook begin te blazen.
 • Ik surfte op Internet en kwam een artikel tegen over scheten laten, echt, serieus. En wat een verkwikking om te lezen dat het laten van scheten normaal is, zeker 27 per dag.
  Onbescheten leuk, al riekt het af en toe een beetje.
 • Mensen die geen scheten laten krijgen een slechte adem, want de lucht die binnen komt door de mond, moet er toch echt uit, via de kont.
 • Wat jammer dat het laten van een scheet als onbeschaafd en smerig wordt gezien. Dieren hebben er geen problemen mee, ze toeteren en blazen, en soms ben ik daar jaloers op.
 • Een scheet is een natuurlijk iets, en wat een prachtige geluiden kan je horen als er geblazen wordt door de kont, en niet door de mond. Het blazen door de mond is bij dieren afwijzing en angst, het blazen door de kont is gewoon gezond!
 • Weer een mooi voorbeeld voor mensen, laat een wind als je ergens iets van vindt, en ontlucht voordat je ergens aan begint!